Michalina Gamoń
30 Paź

Omlet na bogato!

U mnie piątek to najczęściej dzień czyszczenia lodówki z resztek. A, że nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia to omlety z różnymi dodatkami mam opracowane do perfekcji. W zasadzie do takiego rozbełtanego jaja można wrzucić praktycznie wszystko. I słone, i słodkie. W tym przypadku mam lekko włoski skład ;)

Składniki:

  • jajka (2 szt)
  • szpinaku (garść)
  • pomidorki koktajlowe (5 szt)
  • mozzarella (plasterek ok 15 g) 
  • masło klarowane (pół łyżeczki)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka wbić do miski, doprawiać do smaku dodając sól, pieprz i ewentualnie ulubione zioła — u mnie bazyliaheart

Wymieszać. Na małej patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać umyty szpinak i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i smażyć na średnim ogniu, nie więcej niż 2-3 minuty z każdej strony. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Jak się za bardzo rozwala, to ja składam na pół. Prezentuje się znacznie lepiej, a wiadomo, że jemy też oczami wink

Twój komentarz




POKAŻ