Michalina Gamoń
27 Paź

Pyszne batoniki orzechowe

Czasem dopada mnie ochota na coś słodkiego... Oczywiście najprostrzym sposobem jest ubrać buty i przejść się do najbliższego sklepu, ale po co wrzucać w siebie bezwartościowe produkty? 

Ja wolę opcję 2w1, czyli słodko i zdrowo! 

Prezentuję: obłędne batoniki orzechowe

Składniki:

  • płatki owsiane 100g
  • masło orzechowe (najlepiej płynne) 60g
  • miód płynny 30g
  • orzeszki ziemne 30g
  • nasiona lnu 20g
  • gorzka czekolada (4 kostki) 20g
  • mleko, kilka łyżek


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady i mleka wymieszać na jednolitą masę. Najlepiej wyrabiać batoniki ręką. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać trochę wody (ok 2-3 łyżki). Podłużną foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć orzechową masę i dokładnie ugnieść. Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystygnięciu kroimy batony orzechowena porcje — mi zazwyczaj wychodzi 8 średnich sztuk — na koniec udekorować czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ