Michalina Gamoń
18 Paź

Testy genetyczne a dieta — w mojej Poradni wykonasz testy genetyczne!

Dieta w oparciu o badania genetyczne żywieniowe jest maksymalnie spersonalizowana, przez co daje najlepsze rezultaty. Szczególnie u osób, które mają trudności z chudnięciem oraz uporczywymi dolegliwościami.

Żywienie zaplanowane na podstawie testów genetycznych to idealna i najbardziej indywidualna dieta.

Najbardziej wszechstronny test genetyczny na rynku, który koncentruje się na zdrowym stylu życia   to NutriGen™ — od teraz dostępny w Poradni Dobry Dietetyk Żory i Jastrzębie-Zdrój!

Po wykonaniu testu wyniki opracowane zostają na ponad 100 stronach indywidualnej analizy. Obejmuje ona predyspozycje genetyczne związane z utratą masy ciała  oraz wpływem aktywności fizycznej na organizm.  Na tej podstawie zostanie ułożony indywidualny jadłospis, idealnie pasujący do genów! 

Test NutriGen™  pokaże także genetyczne predyspozycje do nietolerancji pokarmowych i nadwrażliwości   oraz określi aktywność hormonów i ich wpływ na wagę i samopoczucie. Co najistotniejsze — wystarczy go wykonać raz  w życiu!

Obszary badane przez test genetyczny:

Test genetyczny odchudzanie

  • Genetyczne uwarunkowania do nadwagi i otyłości
  • Ryzyko efektu jo-jo
  • Ryzyko zwiększonego BMI i obwodu talii
  • Podstawowy przemiana materii
  • Zdolność do odchudzania podczas interwencji dietetycznych

Skuteczność diety

  • Skuteczność diety niskowęglowodanowej
  • Skuteczność diety niskokalorycznej
  • Skuteczność diety niskotłuszczowej

Testy genetyczne na nietolerancje pokarmowa

  • Metabolizm alkoholu
  • Metabolizm kofeiny
  • Ryzyko nietolerancji fruktozy
  • Ryzyko nietolerancji glutenu (testy genetyczne alergia)
  • Test genetyczny nietolerancja laktozy

Genetyczne uwarunkowania behawioralne związane z przyjmowaniem pokarmu

  • Ryzyko zwiększonego apetytu z powodu stresu
  • Uczucie sytości
  • Podjadanie

Skuteczność ćwiczeń

  • Korzyści z ćwiczeń wytrzymałościowych w celu poprawy poziomu HDL
  • Ćwiczenia redukujące tkankę tłuszczową

Metabolizm mikroskładników

  • Ryzyko złego wchłaniania wapnia
  • Predyspozycje do rozregulowania wapnia
  • Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu żelaza
  • Ryzyko niskiego poziomu magnezu
  • Ryzyko niskiego/wysokiego poziomu selenu
  • Wrażliwość na sód

Metabolizm tłuszczów

  • Zdolność do spalania tłuszczu
  • Reakcja na stosowanie diety niskotłuszczowej w celu podwyższenia poziomu HDL
  • Zdolność do spalania tłuszczów nasyconych
  • Reakcja na jednonienasycone tłuszcze
  • Reakcja na wielonienasycone tłuszcze

Metabolizm węglowodanów

  • Zdolność do trawienia pokarmów skrobiowych
  • Wrażliwość na węglowodany rafinowane
  • Wpływ spożycia węglowodanów na poziom HDL
  • Wpływ spożycia węglowodanów na poziom LDL

Metabolizm glukozy

  • Ryzyko podwyższonego poziomu glukozy
  • Ryzyko insulinooporności
  • Ryzyko cukrzycy typu 2

Wrażliwość na smaki

  • Wrażliwość na gorzki smak
  • Apetyt na słodycze
  • Wrażliwość na sól

Ryzyko awitaminozy

  • Witamina A
  • Witamina B12
  • Witamina B9
  • Witamina B6
  • Witamina C
  • Witamina D
  • Witamina E

Metabolizm lipidów

  • Ryzyko rozregulowania poziomu HDL
  • Predyspozycje do zwiększonego poziomu trójglicerydów
  • Predyspozycje do zwiększonego utleniania LDL
  • Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu LDL
  • Ryzyko niezrównoważonego stosunku trójglicerydów/HDL

Badania genetyczne Żory  teraz dostępne w mojej Poradni!

Zadzwoń: 519 874 553

Twój komentarz




POKAŻ