Michalina Gamoń
16 Paź

16 października — Światowy Dzień Chleba

Dlaczego warto jeść chleb?

Jedną z podstaw racjonalnego żywienia są produkty zbożowe, będące dobrym źródłem energii. Na przestrzeni ostatnich lat zrodziło się wiele mitów dietetycznych związanych ze spożywaniem pieczywa. Jednym z nich jest przekonanie, że nie powinno się jeść chleba, ponieważ nie jest ono wartościowe, jest zapychające i tuczące. Nie do końca jest to prawda.Kromka chleba żytniego(30 g) dostarcza 64 kcal. Należy pamiętać, że tyjemy od nadmiernej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania, a nie od danego produktu. 
Pieczywo z grubego przemiału jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i cynku. Takie pieczywo jest również rekomendowane dla większości zdrowych osób ze względu na niski indeks glikemiczny. Z praktycznego punktu widzenia, niekwestionowaną zaletą jest wygoda i szybkość w przygotowaniu posiłku z wykorzystaniem tego produktu.

Zatem — jakie pieczywo jest najlepsze

Jakość pieczywa nie jest bez znaczenia. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Przy kupowaniu chleba najlepiej kierować się zasadą: im krótszy skład, tym lepiej.
Można także przekonać się do samodzielnego pieczenia chleba. Potrzebne do tego są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby, czy czarnuszka. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa — żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy. Przesadny brązowo-pomarańczowy kolor może świadczyć o dodatku karmelu.

Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład? Niestety niekoniecznie. Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.

Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?
-tłuszcz,
-cukier dodany: występujący pod nazwami cukier, glukoza, syropy np.syrop glukozowo-fruktozowy,
-stabilizator: guma celulozowa E468(może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha),
-guma guar E412(bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej),
-barwniki (karmel, słód jęczmienny),
-konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba),
-stabilizatory.

Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji, z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.

Twój komentarz




POKAŻ