Michalina Gamoń
15 Paź

Przepis na Światowy Dzień Owsianki

Każda okazja jest dobra, by zjeść dobrą owsiankę.

Moja najlepsza owsianka to Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką!

Składniki:

  • Płatki owsiane 5 łyżek (50 g) 
  • Mleko sojowe 1 szklanka (250 g) 
  • Gruszka średnia sztuka (120g) 
  • Imbir mielony szczypta (1g)
  • Cynamon pół łyżeczki (1,5g) 
  • Miód łyżeczka (12g) 
  • Orzechy laskowe 5 sztuk (10 g) 
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)


Sposób przygotowania:
Płatki przygotować zalewając ciepłym mlekiem, przełożyć do miseczki. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut aż gruszka zmięknie. Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami.

Twój komentarz




POKAŻ