Michalina Gamoń
13 Paź

Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi

15 października obchodzimy Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi— ten rodzaj nowotworu złośliwego jest najczęstszą przyczyną zgonu u kobiet na świecie.  Każdego roku ponad pół milion kobiet umiera z tego powodu. Niestety na przestrzeni ostatni lat znacznie obniżył się wiek kobiet, u który wystąpił rak piersi. Problem ten dotyczy głównie kobiet, chociaż nowotwór piersi diagnozuje się też u mężczyzn. Wbrew powszechnym przekonaniem, choroba coraz częściej dotyka nawet 30-letnie osoby.

Ryzyko zachorowania wzrasta, gdy w rodzinie zaobserwowano nowotwór piersi. Ponadto wymienia się czynniki hormonalne, spożywanie alkoholu oraz oczywiście styl życia i dieta. Naukowcy donoszą, że ogromny wpływ na pojawienie się nowotworu piersi mają zbyt wczesne miesiączki oraz późna menopauza u kobiet.

Jakie czynniki żywieniowe pomagają w prewencji chorób nowotworowych?

 

  • Wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
  • Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
  • Produkty razowe o niskim IG. Dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów. 
  • Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka
  • Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pronowotworowo. 
  • Fermentowane produkty mleczne - Produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego. 
  • Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
  • Obróbkę kulinarną - Potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.
  • Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
  • Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy. 
  • Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Twój komentarz




POKAŻ