Michalina Gamoń
01 Paź

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów. Pyszna i aromatyczna zupa krem z dyni. Rozgrzewająca i sycąca. Mniam!

 

Zupa krem z dyni  to danie, w którym można ukryć wiele warzyw i dostarczyć do organizmu sporo witamin. A już na pewno to okazja do spróbowania pysznego, jesiennego przysmaku.

 

Prosta zupa krem z dyni — składniki

  • dynia — 0,5 kg,
  • ziemniaki — 5 małych sztuk (250 g),
  • masło — 2 łyżki (20 g),
  • pomidory z puszki — szklanka (200 g),
  • cebula — mała sztuka (50 g),
  • mleko kokosowe (gęsta część) — 5 łyżek (50 g),
  • czosnek — 2 ząbki,
  • bulion warzywny — 1,5 szklanki (330 g),
  • kurkuma w proszku — 1 łyżeczka,
  • imbir starty — 1 łyżeczka. 

 

Prosta zupa krem z dyni — jak zrobić?

Sposób przygotowania:
1. Usunąć nasiona z dyni, pokroić ją w kostkę. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. 

2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. 
4. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
5. Można posypać uprażonymi pestkami dyni i papryczką chili

 

Smacznego!

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ