Michalina Gamoń
14 Paź

Brokułowe pulpety z soczewicy

Pulpety z soczewicy i brokułów to pyszna warzywna opcja na obiad lub kolację. Koniecznie musisz spróbować!

Niedawno pisałam artykuł na temat diet roślinnych, przyszedł więc czas na jakiś pyszny przepis na wegański obiad heart

Składniki:

  • Brokułowe klopsiki z soczewicy
  • Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
  • Cząber mielony 1 szczypta (0,2 g)
  • Kolendra mielona 1 szczypta (0,2 g)
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
  • Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
  • Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
  • Sól 1 szczypta (0,2 g)


Sos pomidorowy

  • Cebula 0.5 małej sztuki (25 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
  • Przecier pomidorowy (passata) 0.5 szklanki (120 g)
  • Przyprawa oregano 1 szczypta (0,2 g)

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na temepraturę 200 stopni. Brokuły ugotować al dente w wodzie, a soczewicę gotować na małym ogniu przez 10 min. Następnie warzywa, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Później dodać płatki owsiane i odstawić na około 15-20 minut, tak by wchłonęły nadmiar wody.

Zwilżonymi dłońmi formować z masy niewielkie kulki i układać na blasze. Klopsiki piec przez 15-20 min aż się zarumienią . Na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Twój komentarz




POKAŻ