Niedawno pisałam artykuł na temat diet roślinnych, przyszedł więc czas na jakiś pyszny przepis na wegański obiad
Składniki:
- Brokułowe klopsiki z soczewicy
- Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
- Cząber mielony 1 szczypta (0,2 g)
- Kolendra mielona 1 szczypta (0,2 g)
- Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
- Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
- Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
- Sól 1 szczypta (0,2 g)
Sos pomidorowy
- Cebula 0.5 małej sztuki (25 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
- Przecier pomidorowy (passata) 0.5 szklanki (120 g)
- Przyprawa oregano 1 szczypta (0,2 g)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na temepraturę 200 stopni. Brokuły ugotować al dente w wodzie, a soczewicę gotować na małym ogniu przez 10 min. Następnie warzywa, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Później dodać płatki owsiane i odstawić na około 15-20 minut, tak by wchłonęły nadmiar wody.
Zwilżonymi dłońmi formować z masy niewielkie kulki i układać na blasze. Klopsiki piec przez 15-20 min aż się zarumienią . Na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Twój komentarz