Michalina Gamoń
18 Kwie

Prelekcja — nawyki żywieniowe i ich wpływ na zdrowie dziecka

Kolejny raz miałam okazję spotkać się z rodzicami dzieci w wieku szkolnym. To wspaniała grupa odbiorców, która jest niezwykle zainteresowana tematyką zdrowia i nawyków żywieniowych. Tym razem skupiliśmy się na praktycznych aspektach wprowadzania zmian i sposobach kształtowania zdrowych nawyków u dzieci. 

 

Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się u rodziców badanie na 200 tys dzieci jedzących co najmniej 5 posiłków tygodniowo z rodziną. 

WNIOSKI z tej analizy to m.in.:

  • 35% mniejsza częstotliwość występowania zaburzeń odżywiania u dzieci,
  • Lepsze wyniki w nauce i wyższe IQ dzieci,
  • Rzadsze sięganie po alkohol i narkotyki wśród grupy tych dzieci.

 

Rodzice dowiedzieli się także o tym, że Dziecko naśladuje i uczy się wszystkiego od rodzica. Dziecko kształtuje swoje gusta na podstawie gustów rodzica.

 

Praktyczne porady dla rodzica: 

 

1. Daj wybór

Jeśli jest taka możliwość, pozwólmy dzieciom decydować, np. o wyborze dodatków, warzyw. Na śniadanie nie podawajmy gotowych kanapek, lecz na dużych talerzach ułóżmy poszczególne składniki: serek, warzywa, zioła. Albo pozwólmy dosypać do owsianki wybrane nasiona czy suszone owoce. Dzieci, mając możliwość samodzielnego wyboru, chętniej sięgają nawet po mniej sobie znane produkty. W grupie łatwiej przełamywane są bariery i niechęć do nowych smaków.

 

2. Nieskomplikowane dania to możliwość poznania smaków

  • Kasza gryczana – możemy jej użyć w nadzieniu do pierogów, łącząc z białym serem i duszoną cebulą – składnikami znanymi już dzieciom. Dodajmy ją do farszu do gołąbków czy nadziewanej papryki.

  • Jeśli naleśniki lub pierogi do tej pory robiliśmy wyłącznie z białej mąki, dodajmy do niej trochę drobno mielonej mąki z pełnego ziarna.

  • Stopniowo zmniejszamy dosładzanie herbaty i kompotów. Zamieńmy biały cukier na miód.

  • Ziemniaki gotujmy w mundurkach, wrzucając je już do wrzątku

  • Frytki pieczemy w piekarniku

  • Do zup, zamiast dużej ilości ziemniaków, dodajmy kaszę jaglaną.

 

3. Zdrowa alternatywa

  • Słodkie płatki śniadaniowe zastąpmy owsianką z owocami i ziarnami – w pierwszym etapie można ją posypać chrupiącymi płatkami.

  • Zamiast gotowego kisielu z torebki zróbmy kisiel z soku owocowego i mąki ziemniaczanej z dodatkiem owoców, np. pokrojonego jabłka.

  • Słodkie kakao czasem można zamienić na kawę zbożową słodzoną miodem.

  • Soczki w kartonikach zastąpmy w 100% owocowym sokiem rozcieńczonym z wodą w stosunku 1:2.

  • Jogurty owocowe odrzućmy na rzecz jogurtów naturalnych z dodatkiem sezonowych owoców lub ziaren (słonecznika czy siemienia lnianego) z miodem lub rodzynkami.

  • Przygotowując kotlety mielone, dodajmy do nich trochę ugotowanej kaszy jaglanej, czy startych warzyw – będą bardziej pulchne. Mięso mielone zastąpmy czasami warzywami strączkowymi.

  • Zamiast parówek i gotowych szynek wprowadźmy raz w tygodniu pieczone mięso w ziołach.

  • Jako alternatywę dla gotowych batonów i wafelków przygotujmy proste i tanie ciasto marchewkowe, sałatkę owocową, szaszłyki owocowe.

  • Przeanalizujmy zawartość półek i zamieńmy półprodukty na produkty naturalne: kostki rosołowe – na sól morską, zioła i naturalne przyprawy; gotowe sosy w słoikach i torebkach – na naturalne soki, przeciery pomidorowe bez cukru, jogurt naturalny, śmietankę 12% wymieszaną z mąką kukurydzianą.

  • Margarynę zastąpmy naturalnym masłem i oliwą z oliwek.

 

Do zobaczenia na kolejnych akcjach. Zachęcam także do sprawdzenia akcji ZDROWA KLASA. Szczegóły i możliwość ZGŁOSZENIA na stronie internetowej www.zdrowaklasa.pl

 

Twój komentarz




POKAŻ