Odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi — to zależy ile tej kawy pijemy. Kawa spożywana w ograniczonej ilości może korzystnie wpływać na koncentrację, siłę, wytrzymałość i koordynację ruchową. Dodatkowo może zmniejszać ryzyko chorób neurologicznych. Nie wspominając oczywiście o wrażeniach smakowych ;)
Jednakże należy pamiętać, że kofeina zawarta w kawie nie służy każdemu, szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, czy problemami trawiennymi. Dodatkowo pijąc duże ilości kawy mamy tendencję do spożywania mniejszej ilości innych płynów, przede wszystkim wody. Zachowując umiar i dbając o nawadnianie, możemy pić kawę, oczywiście najlepiej w wersji bez cukru i hektolitrów śmietanki, czy słodkich syropów.
Z wyników testu nutrigenetycznego możemy odczytać wiele cennych z perspektywy dietetyka, informacji na temat organizmu. Dzięki temu rozpisana dieta jest w 100% idealnie dostosowana do danej osoby. Test określa predyspozycje do awitaminozy (niedoborów poszczególnych witamin), do nietolerancji pokarmowych, wrażliwość na niektóre pokarmy i na smaki, metabolizm makro i mikro składników, predyspozycje do cukrzycy, czy insulinooporności, nadwagi i otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych. Badanie takie daje nam również odpowiedź na temat możliwości detoksykacyjnych organizmu, aktywności enzymów trawiennych i hormonów. Ponadto określa produkty spożywcze zalecane i przeciwwskazane organizmowi z konkretnym DNA. To pomaga Wam określić jak trawione są białka, tłuszcze, węglowodany i 800 różnych produktów spożywczych. Takie testy szczególnie polecam osobom, u których dotychczasowe diety nie dawały rezultatu lub w przypadku występowania różnego rodzaju dolegliwości nie da się ich dopasować do żadnej konkretnej jednostki chorobowej, a podstawowe wyniki "są w normie", a mimo tego samopoczucie nie jest dobre.
Sytuacja opisana w pytaniu to najprawdopodobniej tak zwany efekt jojo. Kiedy dochodzi do znacznego wzrostu masy ciała po okresie odchudzania? Przede wszystkim jeśli po czasie redukcji wracamy do nieprawidłowych nawyków żywieniowych, a także przy nieregularnym trybie życia kiedy np. cały dzień unikamy posiłków, a wieczorem rzucamy się na lodówkę.
Należy pamiętać, że to nie zrzucenie dodatkowych kilogramów jest sztuką, a utrzymanie upragnionej masy ciała na stałe. By nie dopuszczać do efektu jojo należy unikać szybkiego i niezdrowego tempa odchudzania, co często wiąże się z utratą wody i mięśni, a nie tłuszczu. Stąd liczby na wadze nas satysfakcjonują, ale w gruncie rzeczy po przeanalizowaniu składu ciała okazuje się, że zamiast pozbyć się tkanki tłuszczowej, schudliśmy z mięśni. Niezalecane jest głodzenie się lub stosowanie długich postów. Często w sytuacjach stresowych dochodzi do nadmiernego jedzenia spowodowanego potrzebą rozładowania emocji dzięki spożywaniu posiłków. Dieta powinna mieć odpowiednią ilość białek, węglowodanów i tłuszczy oraz minerałów i witamin. Mogą pojawiać się w niej produkty powszechnie uznane za niezdrowe, bo jeśli podejdziemy do żywienia racjonalnie, wtedy mamy największą szansę na utrzymanie wymarzonej sylwetki na długi czas.
U pacjentów z insulinoopornością dochodzi do hiperinsulinemii (znaczne i utrzymujące się podwyższenie stężenia insuliny we krwi). Ciągły podwyższony
poziom insuliny utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, co sprzyja rozwojowi otyłości. Warto obserwować objawy, jeśli w rodzinie występuje tendencja do IO. Typowe symptomy to spadki energii i senność po posiłkach, trudności z koncentracją, szybki przyrost masy ciała
Aby pozbyć się zbędnych kilogramów należy ograniczyć ilość spożywanej energii, jednak musi ona pokrywać podstawowe potrzeby. Dieta o wartości 800 kcal dla dorosłej osoby pracującej fizycznie będzie stwarzała spore ryzyko niedoborów i powodowała pogorszenie samopoczucia i zdrowia. Dodatkowo efekt może okazać się inny niż zamierzony — zamiast szybko chudnąć pojawią się kolejne, dodatkowe kilogramy. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości składników odżywczych, organizm zaczyna magazynować tłuszcz na gorsze czasy. Mówiąc krótko: żeby chudnąć trzeba jeść, a zbyt duże restrykcje mogą prowadzić do osłabienia organizmu, a w konsekwencji do dotkliwego efektu jo-jo. Podstawą jest odpowiednio dobrana i indywidualna dieta, a dodatkowe treningi u osób pracujących fizycznie nie są niezbędne do redukcji masy ciała.
To pytanie bardzo często zadają Klienci mojej Poradni. A odpowiedź brzmi — to zależy. Jeżeli kładziemy się spać bardzo wcześnie tj. o 20/ 20:30 to rzeczywiście ostatni posiłek wypada o godzinie 18. Jeśli jednak sen planujemy na późniejsze pory, to spokojnie kolację można zjeść o 19 czy 20. Najważniejsze by posiłek był na ok 2,5 do 3 godzin przed pójściem spać. Wtedy możemy być spokojni, że wypoczniemy, a organizm zajmie się regeneracją, a nie intensywnym trawieniem;)
Odpowiem przekornie — oczywiście, że tak. Dla zdecydowanej większości z nas suplementacja witaminy D jest obowiązkiem. I to nie tylko w okresie zimy. Dodatkowo osoby otyłe mogą potrzebować większej dawki niż przeciętna. Zwolnione z uzupełniania witaminy D są osoby, które mają właściwy poziom tej witaminy w organizmie (potwierdzony odpowiednim badaniem). Stosowanie innych suplementów powinno być kontrolowane, a sama suplementacja celowana i stosowana, by uzyskać określone efekty.
Dieta bezglutenowa rekomendowana jest przede wszystkim w przypadku występowania rozpoznanej celiakii. W przypadku jej występowania eliminacja produktów z glutenem może prowadzić także do poprawy wyników leczenia Hashimoto. Oba zaburzenia mają charakter autoimmunologiczny podaje się, że częstość występowania celiakii u osób z chorobą Hashimoto może być nawet 10 razy większa niż w ogólnej populacji. Bez stwierdzonej choroby trzewnej jednak nie zaleca się stosowania eliminacji glutenu
Owoce bez wątpienia są szczególnie ważnym źródłem witamin i minerałów w naszej diecie. Warto jednak pamiętać, że zawierają sporą ilość cukru — fruktozy, dlatego ich spożywanie powinno podlegać limitom. Zazwyczaj mówimy o 5 porcjach warzyw i owoców, z czego 2 stanowią owoce. Warto pamiętać, że podczas wyciskania soku pozbawiamy owoce błonnika, stąd zaleca się by jednak spożywać je w całości. Niemniej szklanka soku może być jedną z porcji owoców spożywanych w ciągu dnia. Według mnie wyciskarka wolnoobrotowa to świetne rozwiązanie, ponieważ umożliwia wykorzystanie potencjału warzyw i ziół. Dlatego by poprawić odporność i dostarczyć witamin i minerałów proponuję wybrać soki warzywne np. z buraków, marchwi, selera naciowego, ogórka, a także mięty, natki pietruszki, czy pokrzywy. Soki warzywne nie tylko dostarczają niezbędnych mikroelementów lecz także nie zawierają cukrów oraz są niskokaloryczne i zazwyczaj łatwostrawne.
Wegetarianizm to modyfikacja diety polegająca na wykluczeniu mięsa i przetworów mięsnych. Najczęściej obawy przed takim żywieniem dotyczą potencjalnej zbyt niskiej podaży białka, wapnia i witaminy b12. Warto jednak podkreślić, że wegetarianie nie rezygnują z nabiału, czy jajek, stąd zbilansowanie tych kluczowych składników nie jest zbyt trudne. Oczywiście należy zadbać o odpowiednie źródła pokarmu, by dieta była pełnowartościowa i zbilansowana. Jeżeli po eliminacji mięsa nie damy organizmowi nic w zamian, to rzeczywiście może prowadzić to do niedoborów. Dobrze stosowana dieta wegetariańska jest zdrowa nawet dla nastolatków. W razie wątpliwości dotyczących odpowiedniego komponowania posiłków warto zwrócić się do dietetyka, który dobierze jadłospis do indywidualnych potrzeb.
Eliminacja laktozy z diety osób z chorobą Hashimoto korzystnie wpływa na obniżenie stężenia TSH w przypadku gdy istnieje stwierdzona nietolerancja tego dwucukru U pacjentów z Hashimoto można rozważyć diagnostykę w kierunku nietolerancji laktozy i w przypadku zdiagnozowania tego zaburzenia wprowadzić dietę bezlaktozową. Nie ma natomiast dostatecznych dowodów naukowych skłaniających do rekomendacji tego typu diety u wszystkich osób z hashimoto.
Rzeczywiście, naukowo udowodnione jest, że w sytuacjach stresowych najchętniej sięgamy po posiłki węglowodanowo- tłuszczowe, które złudnie poprawiają nam samopoczucie. By do tego nie dopuszczać na pewno warto zadbać o regularne posiłki w ciągu dnia, wtedy mniej prawdopodobne byśmy w stresie myśleli o jedzeniu. Ponadto dobrze jest stosować różne metody rozładowania napięcia wewnętrznego takie jak: sport, słuchanie muzyki, rozmowa z kimś bliskim, medytacja, śmiech, czy rozwiązywanie krzyżówek, sudoku i kolorowanek dla dorosłych.
Rodzaj treningu przede wszystkim warto dobierać na podstawie upodobań, możliwości wysiłkowych organizmu, a także budowy i masy ciała. Mając insulinooporność należy obserwować swój organizm i samopoczucie.
Za minimalną dawkę wysiłku uważa się aktywność spalającą minimum 1000 kcal na tydzień lub minimum 150 min aktywności w ciągu 7 dni. Warto być aktywnym, gdyż każdy ruch redukuje insulinooporność tkanek nawet do 48 h po jego zakończeniu. Zmiana stylu życia działa o 50% skuteczniej niż leki
Kurkumina to składnik biologicznie czynny znajdujący się w kurkumie. Nadaje jej nie tylko charakterystycznej żółtej barwy, lecz także odpowiada za szczególnie właściwości prozdrowotne. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne — dzięki zwalczaniu wolnych rodników opóźnia procesy starzenia się. Dodatkowo kurkumina ma pozytywny wpływ na układ krążenia, między innymi obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, obniża cholesterol we krwi, a także zapobiega agregacji (zagęszczaniu) płytek krwi. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Usprawnia funkcjonowanie mózgu, dzięki czemu potencjalnie zapobiega chorobie Alzheimera. Dodatkowo zmniejsza dolegliwości wynikające z chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, czy reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuminę warto łączyć z piperyną (zawartą w czarnym pieprzu) lub kwercytyną (obecną w słodkiej papryce).