Michalina Gamoń

Grejpfrut pod lupą

Amerykańscy lekarze, przepisując pacjentom leki nasercowe lub kontrolujące ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu już od kilku lat przestrzegają chorych przed piciem soku grejpfrutowego podczas kuracji. Zauważono bowiem, że połączenie niektórych leków z grejpfrutem potęguje stężenie pewnych składników farmaceutycznych, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia wielu skutków ubocznych terapii.

Grejpfrut pod lupą

Podejrzewano, że odpowiedzialne za to są obecne w grejpfrutach flawonoidy, które nadają tym owocom charakterystyczny, lekko gorzki smak. Wyjaśnienie przyczyn niepożądanych interakcji niektórych leków z sokiem grejpfrutowym znaleźli naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill. Wyniki swoich prac opublikowali w majowym numerze pisma „American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy pod kierunkiem dr. Paula Watkinsa skupili swoją uwagę na jednym tylko składniku grejpfrutów – furanokumarynie. Do eksperymentu zaproszono 18 zdrowych ochotników, którym podano trzykrotnie, w odstępach tygodniowych, jeden z leków na nadciśnienie – felodypinę. Za każdym razem ochotnicy dostawali też szklankę soku grejpfrutowego do wypicia. Po tygodniu otrzymali taki sam sok, tyle że całkowicie pozbawiony furanokumaryn. W ostatnim tygodniu była to szklanka soku pomarańczowego. Po każdej dawce leku z sokiem przez 24 godziny regularnie pobierano pacjentom próbki krwi i mierzono w niej stężenie felodypiny. Okazało się, że soki pozbawione furanokumaryn nie wchodzą w reakcje z lekiem. – Nasze odkrycie może mieć kilka praktycznych zastosowań – powiedział dr Watkins. – Specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Można też będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem ich interakcji z powszechnie używanymi lekarstwami i eliminować z nich niebezpieczną furanokumarynę. Dodając ją do receptury niektórych leków, będzie można poprawiać ich przyswajalność przez ludzki organizm, a tym samym leczenie może stać się dużo skuteczniejsze.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Chemia w diecie

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Rakotwórcza wędlina, warzywa i owoce z konserwantami, ryby pełne metali ciężkich. Inne produkty – też bywają niebezpiecznie wzbogacone. Czy mamy szansę zdrowo jeść? Tak, odpowiadają ...

czytaj więcej

Higiena jamy ustnej

Czerw 25, 2014 Ciekawostki , Uroda

Piękne białe zęby, układające się w zniewalający uśmiech, nierzadko zjednują nam ludzi oraz ich życzliwość. Jednak tylko odpowiednia higiena jamy ustnej, zapewniająca zdrowe dziąsła i ...

czytaj więcej
POKAŻ