Michalina Gamoń
02 Paź

Makaron ryżowy z tofu i czerwoną fasolą

Jeśli myślisz, że "bez mięsa się nie najesz" to koniecznie musisz przetestować mój pomysł na odżywczy obiad! Solidna dawka protein, a wszystko pochodzenia roślinnego. 

 

 

Makaron ryżowy z tofu i czerwoną fasolą — jakie składniki są potrzebne? 

  • makaron ryżowy — 1 porcja (50 g),
  • cukinia — 200 g,
  • fasola czerwona konserwowa — pół puszki (120 g),
  • pomidory suszone w oleju — 3 sztuki (60 g),
  • sezam — łyżeczka (5 g),
  • tofu — pół kostki (90 g),
  • oliwa z oliwek — łyżeczka (5 g).

 

Makaron ryżowy z tofu i czerwoną fasolą — jak zrobić?

1. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. 

2. Na patelnię wlać oliwę, dodać tofu pokrojone w kostkę i posypać przyprawą do potraw azjatyckich. Całość chwilę podsmażyć. 

3. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paski pomidorów z oleju. 

4. Na patelnię z cukinią i tofu dodać ugotowany ryż i całość wymieszać. Zmniejszych ogień.

5. Na koniec dodać opłukaną fasolę i smażyć kilka minut. 

6. Przełożyć na talerz i udekorować sezamem. 

 

I gotowe!

Smacznego heart

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ