Michalina Gamoń
27 Wrze

Pyszne pieczone jabłka z twarożkiem — idealny jesienny deser

Na 28. września przypada Światowy Dzień Jabłka. Żeby dzień święty święcić, przygotowałam ciekawy i łatwostrawny deser. Wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.


 

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem — składniki

  • jabłko — 2 duże sztuki (500 g),
  • ser twarogowy, półtłusty — pół kostki (100 g),
  • miód — 1 łyżka (25 g),
  • orzechy włoskie — 5 sztuk (20 g),
  • cynamon do smaku.

 

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem — jak zrobić?

1. Z jabłek odciąć czubki — około 1-2 cm od góry.

2. Ostrożnie wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne.

3. Należy zwrócić szczególną uwagę, żeby nie przebić owoców na wylot.

4. Posiekać drobno orzechy włoskie.

5. Następnie wymieszać twaróg z miodem i orzechami.

6. Masą twarogowo-orzechową nafaszerować owoce, a na wierzch położyć odcięte czubki.

7. Tak przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki).

8. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

9. Po wyjęciu jabłek z piekarnika posypać cynamonem. 

 

 

 

Ten pyszny, jesienny deser jest łatwostrawny, dlatego może pojawiać się w diecie osób chorych. Jeśli potrzebujesz indywidualnego jadłospisu, to zapraszam do kontaktu.

Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę leczenie żywieniowe w jednostkach chorobowych.

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ