Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem — składniki
- jabłko — 2 duże sztuki (500 g),
- ser twarogowy, półtłusty — pół kostki (100 g),
- miód — 1 łyżka (25 g),
- orzechy włoskie — 5 sztuk (20 g),
- cynamon do smaku.
Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem — jak zrobić?
1. Z jabłek odciąć czubki — około 1-2 cm od góry.
2. Ostrożnie wydrążyć środek tak, by usunąć gniazda nasienne.
3. Należy zwrócić szczególną uwagę, żeby nie przebić owoców na wylot.
4. Posiekać drobno orzechy włoskie.
5. Następnie wymieszać twaróg z miodem i orzechami.
6. Masą twarogowo-orzechową nafaszerować owoce, a na wierzch położyć odcięte czubki.
7. Tak przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym (bez przykrywki).
8. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
9. Po wyjęciu jabłek z piekarnika posypać cynamonem.
Ten pyszny, jesienny deser jest łatwostrawny, dlatego może pojawiać się w diecie osób chorych. Jeśli potrzebujesz indywidualnego jadłospisu, to zapraszam do kontaktu.
Odchudzam dzieci i dorosłych, prowadzę leczenie żywieniowe w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz