Ciasto bananowe to dla mnie jeden z tych przepisów, który pomaga zużyć resztki z lodówki, a przy tym pozwala uniknąć marnowania żywności. Często mam tak, że kupuję większą ilość bananów, przekonana, że każdego dnia wezmę jednego ze sobą do pracy, czy zjem jako przekąskę. Nie wychodzi mi to za dobrze. Może to dlatego, że nie za bardzo przepadam za bananami?
Chlebek bananowy to doskonała propozycja dla wszystkich fanów słodkiego smaku, którzy dodatkowo lubią piec i samodzielnie przygotowywać swoje posiłki. Ten wypiek z powodzeniem może zastąpić zwykłe pieczywo.
Ciasto bananowe fit przepis — jakie składniki są potrzebne?
Lista produktów:
- dojrzałe banany — 4 szt,
- mąka pełnoziarnista — 1,5 szklanki,
- jajko — 1 szt,
- tahini (pasta z sezamu) — 2 łyżki,
- proszek do pieczenia — łyżeczka,
- orzechy włoskie — pół szklanki.
Jak przygotować ciasto bananowe bez cukru? Mogę przysiąc, że same owoce są na tyle słodkie, że nie ma potrzeby dodatkowego użycia słodzików. Dlatego też w moim przepisie próżno ich szukać.
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) — jak zrobić?
Krok 1: 3 banany rozgnieść widelcem (jeden pozostały posłuży do dekoracji).
Krok 2: Masę bananową wymieszać z jajkiem i pastą tahini.
Krok 3: Do mokrych składników dodać posiekane drobno orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 4: Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć pokrojonego w plastry banana.
Krok 5: Ciasto bananowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem 30 minut.
Smacznego!
UWAGA: Ciasto bananowe dla diabetyków nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ jego indeks glikemiczny jest dosyć wysoki.
Te i inne desery mogą znaleźć się w Twojej diecie.
Układam jadłospisy odchudzające dla dzieci i dorosłych, prowadzę także terapie w jednostkach chorobowych.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój
kontakt: TELEFON
Twój komentarz