Michalina Gamoń
05 Paź

Pizza rodem z Gruzji? Poznaj Chaczapuri!

Dosyć kaloryczny, ale pełnowartościowy i bogaty w białko posiłek. Jego niewątpliwym plusem jest smak, minusem natomiast długi czas wyrastania ciasta. Sprawdź przepis na gruziński specjał!

 

Ciasto na Chaczapuri jest bardzo podobne, jak te, którego używam do pizzy (szczegółowy przepis opisywałam TUTAJ). 

 

Chaczapuri — przepis na 2 porcje (dokładnie takie, jak na zdjęciach)

Składniki na ciasto

  • woda — pół szklanki (100 g),
  • drożdże świeże — 10 g,
  • mąka pszenna — 300 g,
  • jogurt naturalny — pół kubka (100 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • sól — 1/4 łyżeczki,
  • cukier — pół łyżeczki (nie sprawdzą się tutaj zamienniki, takie jak erytrol czy ksylitol). 

 

 

Chaczapuri — składniki na farsz:

  • jaja — 2 szt,
  • ser typu feta (niskotłuszczowy) — pół kostki (100 g),
  • mozzarella, półtłusta — 1 kulka (125 g).

 

 

Chaczapuri — jak zrobić krok po kroku?

1. Najpierw trzeba przygotować zaczyn. Wodę podgrzać, tak by była ciepła, ale nie wrząca. Dodać drożdże oraz cukier i całość dokładnie wymieszać. 

2. Do zaczynu dodać mąkę, jogurt, sól i olej. Całość dokładnie wyrobić, do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. 

3. Przełożyć do wysokiej miski i przykryć czystą ścierką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 

4. Pod koniec wyrastania ciasta włączyć piekarnik i rozgrzać go do 240 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

5. Po godzinie wyrastania wyjąć ciasto z miski i podzielić na dwie równe części. 

6. Rozwałkować na mini pizze, a następnie uformować kształt łódki (brzegi zgiąć do środka i skleić końcówki). 

7. Fetę pokruszyć, a mozzarellą pokroić w drobną kostkę. Całość dokładnie rozgnieść widelcem. 

8. Do łódeczek z ciasta nałożyć farsz serowy. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od piekarnika). 

9. Po tym czasie wyjąć Chaczapuri z pieca i na środek wbić jajko. Włożyć ponownie do piekarnika. 

10. Całość zapiekać do momentu ścięcia się białek (około 2 minuty). 

11. Całość udekorować natką pietruszki.

 

Posiłek najlepiej smakuje, jak żółtko jest jeszcze płynne (bardziej niż mi się udało to zrobić wink)

 

Smacznego!

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ