Dahl z soczewicą i słodkimi ziemniakami — potrzebne składniki:
- batat — średnia sztuka (250 g),
- passata pomidorowa — puszka (400 g),
- soczewica czarna (ewentualnie czerwona) — 100 g,
- olej rzepakowy — łyżka (10 g),
- mleko kokosowe (gęsta część) — 3 łyżki (30 g),
- woda — 100 g,
- czosnek — 2 ząbki,
- imbir — kawałek 1,5 cm,
- miód — pół łyżeczki (6 g),
- przyprawy: garam masala (pół łyżeczki), chili (2 szczypty), kumin, curry (pół łyżeczki), sól pieprz, świeża kolendra.
Dahl z czarną soczewicą i batatem — sposób przygotowania
1. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym przez producenta (w zależności od rodzaju może być to 7-25 minut).
2. Olej rozgrzać na patelni, wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć przez 5 min.
3. Na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.
4. Następnie dodać passatę pomidorową oraz wodę.
5. Całość dusić około 20 minut, do momentu aż bataty zmiękną. W razie potrzeby podlać wodą.
6. Na koniec dodać przyprawy, mleczko kokosowe i miód.
7. Podawać z soczewicą i ozdobić liśćmi kolendry.
Smacznego!
Lubisz dania w azjatyckim stylu? Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję jadłospisy w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz