Michalina Gamoń
01 Paź

Egzotyczny dahl z czarną soczewicą i batatem

Z okazji dnia wegetarianizmu prezentuję ciekawy przepis idealny do jesiennej aury. Pyszne i rozgrzewające danie, którego musisz spróbować! Sprawdź przepis

 

Dahl z soczewicą i słodkimi ziemniakami — potrzebne składniki:

  • batat — średnia sztuka (250 g),
  • passata pomidorowa — puszka (400 g),
  • soczewica czarna (ewentualnie czerwona) — 100 g, 
  • olej rzepakowy — łyżka (10 g),
  • mleko kokosowe (gęsta część) — 3 łyżki (30 g),
  • woda — 100 g,
  • czosnek — 2 ząbki,
  • imbir — kawałek 1,5 cm,
  • miód — pół łyżeczki (6 g),
  • przyprawy: garam masala (pół łyżeczki), chili (2 szczypty), kumin, curry (pół łyżeczki), sól pieprz, świeża kolendra. 


Dahl z czarną soczewicą i batatem — sposób przygotowania

1. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym przez producenta (w zależności od rodzaju może być to 7-25 minut).

2. Olej rozgrzać na patelni, wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć przez 5 min.

3. Na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.

4. Następnie dodać passatę pomidorową oraz wodę.

5. Całość dusić około 20 minut, do momentu aż bataty zmiękną. W razie potrzeby podlać wodą.

6. Na koniec dodać przyprawy, mleczko kokosowe i miód.

7. Podawać z soczewicą i ozdobić liśćmi kolendry.

 

Smacznego!

 

 

Lubisz dania w azjatyckim stylu? Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ